Verslag Alzheimer Café 1 juli 2025
Diverse woonvormen voor mensen met dementie.
Meestal komt er in het ziekteverloop bij personen met dementie een moment waarop thuis wonen niet meer mogelijk is. Vaak wordt dan gedacht aan een verhuizing naar De Nieuwenhof (Deurne), Amaliazorg of De Lisse (Asten) of Sonnehove of Eegelshoeve (Someren). Dat kan een prima oplossing zijn. Op de bijeenkomst van 1 juli bleken er veel meer opties. Zo’n 35 bezoekers waren ondanks de hitte naar’t Kwartier gekomen om te horen wat Jolanda van Zutven, casemanager bij De Zorgboog, en gespreksleider Jac Huijsmans daarover te vertellen hadden. Én de vertegenwoordigers van de diverse woonvormen in de drie gemeenten.
Thuis wonen zo lang het kan
Dat is het beleid van de regering en meestal ook de wens van personen met dementie en hun naasten. Gelukkig is er op veel terreinen hulp mogelijk om thuis wonen lang mogelijk te maken. Bekeken kan worden of er aanpassingen in het huis mogelijk en nodig zijn, wat dat kost en waar dat van betaald kan worden. De casemanager kan hierbij een belangrijke adviserende rol spelen. Welke hulp kunnen zorgorganisaties thuis bieden en wat kan de omgeving (naasten, buren, kennissen) betekenen? Ook hier kan de casemanager van belang zijn. Hij/zij kent het werkveld, de regels, de financiële wegen enzovoorts.
Naar de juiste plek
Toch komt er een moment dat over verhuizing nagedacht moet worden omdat het thuis voor de persoon met dementie niet meer veilig is en/of voor de mantelzorger niet meer te doen. Je tijdig oriënteren is belangrijk, liefst in een fase dat de persoon met dementie zijn/haar zegje ook nog kan doen. Bij de reguliere instellingen (als bovengenoemd) is vaak een plek te krijgen, al dan niet na een wachttijd. Maar er zijn ook kleine woonvormen voor mensen met dementie, in onze regio in Deurne en Someren. Mede hierdoor wordt de druk op de grote instellingen wat verlicht. Voor zowel de grote als de kleine instellingen is een indicatie nodig. Allerlei afkortingen kwamen voorbij die het voor de leek misschien wat ondoorzichtig maakten: CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg), WZD (Wet Zorg en Dwang), VPT (Volledig Pakket Thuis) , WLZ (Wet Langdurige Zorg) en WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Gelukkig zorgde Jac ervoor dat Jolande de afkoringen verduidelijkte. En gelukkig weten alle casemanagers daarin hun cliënten wegwijs te maken.
De kleine woonvormen hebben allemaal het doel de bewoners zich thuis te laten voelen, veilig met zo veel mogelijk vrijheid en op de persoon afgestemde activiteiten. Daarin kunnen verschillen zitten en dus is het zaak, tenminste als je voor een kleine woonvorm kiest, tijdig te bekijken wat het beste past bij de persoon met dementie. Vaak is er ook in de kleine woonvorm een rol weggelegd voor mantelzorgers, uiteraard afhankelijk van de mogelijkheden en altijd in overleg.
Veel dingen zijn bij de grote instellingen ook zo, maar dan grootschaliger. Bijna overal geldt tegenwoordig het opendeurbeleid: geen afdelingen waar iedereen opgesloten is, maar vrijheid voor zo ver dat veilig is, mede mogelijk gemaakt door moderne technieken.
Vijf woonvormen waren aanwezig met een vertegenwoordiger en informatiemateriaal. In de pauze en na afloop konden de bezoekers daar informatie vragen. Na de pauze gaf Jac Huijsmans ieder de gelegenheid wat over de woonvorm, de visie en iets specifieks van die woonvorm te vertellen.
We verwijzen naar de websites van de aanwezige instellingen voor meer informatie.
- Dagelijks Leven, met meer dan honderd kleinschalige woonvormen/villa’s verspreid over het land, waarvan twee in Deurne: Het Wilhelminahuis en het Heiakkerhuis.
- Samen Verder, met een vestiging in Deurne: Samenthuis Deurne nabij het Fletcher Hotel aan de Vlierdenseweg.
- Amaliazorg, een fijnschalige (zoals ze zelf zeggen op hun site) zorgorganisatie met een viertal locaties, waarvan één in Asten, Hof van Bluyssen aan de Wilhelminastraat in Asten.
- Savant, een grote zorgaanbieder in Zuidoost Brabant, met o.a. een locatie in Asten (De Lisse) en Someren (Sonnehove).
- Futurazorg heeft meerdere locaties, verspreid over het hele land, waarvan één in Someren, Futura aan de Geldestraat 9-11.
De Zorgboog (o.a. De Nieuwenhof en Woonzorgboerderijen Zeilberg) en Land van Horne (Eegelshoeve) hebben ook voorzieningen in de regio, maar waren niet vertegenwoordigd op deze avond.
Al met al een informatieve avond, die afgesloten werd met een bloemetje voor twee bezoekers, een dankwoord, kletspot en applaus voor Jolanda van Zutven en uiteraard het slotlied ‘Schuil maar bij mij’ van Pro et Contra.
2 september: Dementie op jonge leeftijd.
Op de eerste bijeenkomst na de zomervakantie gaat gespreksleider Theo Lankhorst in gesprek met Cynthia van der Lugt over dit onderwerp. Cynthia is casemanager, gespecialiseerd in dementie op jonge leeftijd.
Wanneer dementie zich ontwikkelt vóór het 65ste levensjaar verandert er veel. Vaak ontstaan de eerste signalen op de werkvloer. Wat gebeurt er wanneer er een diagnose dementie wordt gesteld? Hoe verschilt het proces van dementie op jongere leeftijd met dat op latere leeftijd? Tijdens deze bijeenkomst bespreken we de impact van dementie op jonge leeftijd, het verloop van de ziekte en vooral wat er nog mogelijk is. Wist je dat er in Nederland zo’n 15.000 mensen zijn met dementie op jonge leeftijd, waarvan Alzheimer de meest voorkomende vorm is?
Het ACP is bedoeld voor mensen met dementie, hun naasten (mantelzorgers) en belangstellenden uit Asten, Deurne en Someren en omgeving.
De bijeenkomst begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) en duurt tot 21.00 uur en vindt plaats in ’t Kwartier, Kerkstraat 10 in Asten.
De toegang en het eerste kopje koffie zijn gratis.